петак, 2. септембар 2011.


Još par saveta o dobrim fotografijama


*Jedan savet za početak: pri kupovini fotoaparata nemojte dozvoliti da vas prodavci obmanjuju sa količinom megapixela, ili jačinom zoom-a. Vama to nije tako bitno, jer i sa 4 megapixela, i sa 12, izrađivaćete dobre fotografije. Uostalom, ako vam fotoaparat služi za slikanje nakita ( i neku kućnu upotrebu ), i ako nećete izrađivati fotografije na papir, svaki je zadovoljavajući.



1. Nemojte se previše fotoaparatom približavati nakitu, jer će fotografija biti mutna. Slikajte na nekom normalnom rastojanju, a onda u nekom programu za doradu isecite deo koji vam odgovara, ako je to uopšte i potrebno.
1.1 Mnogi fotoaparati imaju mogućnost macro snimanja. Služi za snimanje malih predmeta. To podešavanje se nalazi na točkiću koji se okreće. Okrenite na simbol cveta.



2. Ne zaboravite da svaka fotografija koju objavite negde predstavlja vas i vaš rad. Ako je muljava i nikakva- šta će drugi misliti o vama?
Šteta bi bila da neki lep rad ostane bez dobre prezentacije.

3. Ako slikate viseći nakit- minđuše i ogrlice, najbolje će izgledati ako ih zakačite negde. Tako će poprimiti prirodan oblik i izgledaće kao na uvetu ili vratu. Naravno, najbolje je slikati na živom modelu.

4. Ako nemate živi model, možete se veoma lako snaći: za minđuše nije problem, njih možete okačiti bilo gde. Ali kako sa ogrlicom?
Imam dva predloga:
1. poseban stalak za ogrlice
-može da se kupi u nekim većim radnjama sa repromaterijalom. Cena se kreće oko 800-1000 din, što je puno, znam, ali ipak ćete imati lepe fotografije ogrlica.
-druga varijanta je da budete snalažljivi i napravite sami. O tome sam pisala u prošlom postu.
2. plastična lutka ( samo torzo ) koju viđamo po buticima.
- može da se nabavi u Pančevu na pijaci, ili kineskim radnjama, ako uspete da se dogovorite - tu cena varira, ali mislim da se može nabaviti za 500-800 din.
- Ja sam moju kupila na Limundu, 600 din
- Nešto slično može da se napravi, ako znate da šijete.
- Tu je i tutorijal kako da napravite od selotejp trake.


5. Predmet fotografisanja, ne mora obavezno biti u sredini fotografije, pustite mašti na volju, ali neka ona ipak ima smisla.

6. Neki komad nakita možete slikati više puta, i napraviti kolaž od tih slika. Npr. Sa jedne strane postavite veliku fotografiju celog nakita, a onda sa druge strane još neke detalje nakita.

6.1. Ne volim da pri izradi kolaža koristim fotografija sa interneta. Mnogi koriste razne fotografije, koje čak i nemaju veze sa nakitom, ali time smatraju da su ukrasili fotografiju. Eto ja to ne volim, ali ne mislim da je neka prevelika greška, jer mnogima se možda sviđa, tako da- samo napred, ko voli. :)

7.Dorada je dopuštena u nekim granicama normale. A šta to znači?
-Možete malo doraditi boje, da bi ste što verodostojnije prikazali boju nakita.
-Ako je fotografija tamna, slobodno je posvetlite.
-Sa veće fotografije možete iseći deo koji vam odgovara.
-Nije u redu da menjate nešto na nakitu ili da ispravljate neke greške, jer će se mušterija razočarati ako vidi uživo nakit, i shvati da to nije ono što je videla na internetu.
*Najbolji program za doradu je Adobe Photoshop, ko zna da ga koristi. A za one koji se ne snalaze baš najbolje, imaju razni programi za pregledanje slika, koji u sebi sadrže i neke alatke za dorado, barem najosnovnije.

8. Mnogi na fotografije stavljaju svoj potpis. I to je dobro. Jer ko zna gde će se na internetu naći vaša fotografija. A po potpisu će vas najlakše naći.

Međutim…

- Potpis nikako ne sme biti važniji od samog nakita na fotografiji.
- Ne sme da prelazi preko nakita i da na taj način skriva neke delove nakita
- Može prelaziti preko nakita jedino ako je providan, ili da prelazi preko dela koji nije toliko bitan

9. Ispod svake fotograije napišite dimenzije nakita, od kog je materijala, dužinu lanca.

10. Ako želite da se na fotografiji vidi koliko je velik nakit, možete uraditi sledeće:
-prilikom fotografisanja stavite na neku podlogu sa kockicama ( posle obavezno napišite koja je veličina kockice )
- možete staviti metar ili kovanicu
- minđuše možete slikati dok ih držite u ruci

Extra savet: Oni koji rade nakit od polimerne gline, a posle ga ne šmirglaju, na slikama nakita će imati otiske prstiju. Ne brinite, uživo se ne vidi toliko, to samo fotoaparat zabeleži sve neravnine. :)


2 коментара: