четвртак, 25. август 2011.


Pakovanje=identitet

Jedan status na Fb me je naveo da napišem ovaj post. Jedna moja prijateljica se požalila kako je naručene cipele dobila spakovane u kesi, a ne u kutiji. I dok je ona smatrala da je to neprofesionalizam, drugi tome nisu pridavali značaj. Hm...to me je navelo da malo razmislim o samom pakovanju proizvoda, i koliko je ono važno.

Setite se samo kako vi birate proizvode kad odete u prodavnicu. Ako vam je svejedno koji je proizvođač, birate po ambalaži. Da, da, priznajte, da to radite. :)

Važno je!!! Zašto? Zato što svako pakovanje predstavlja vas i vaš proizvod.
Ne radi se ovde samo o kutijici, nego i o kesici, vizitkarti, etiketi. Sve to je vaš identitet.

Često sam na sajmovima imala prilike da vidim kako neki izlagači dođu nepripremljeni. Bez kesica, neke kutijice, a što je najgore bilo je i onih bez vizitkarte, pa ako bi ste hteli njihov kontakt, dobili bi ste ga zapisan na papiriću. Da li to izgleda profesionalno? Pa...baš i ne. Barem meni.

Svi želimo da ostavimo dobar utisak na mušteriju, time je privlačimo da i sledeći put pazari kod nas. Verujte, ta jedna kutijica, kesica nije neka investicija, možda 15-20 dinara sve ukupno. A ako neki proizvod naplatite 300,400,500 dinara, zar ne mislite da bi bilo lepo da ga upakujete?

Za pakovanje ima raznih proizvoda: kesice-one obične,papirne ili najlonske i platnene ukrasne, kutijice-raznih oblika i materijala-kvaliteta.

-Obične papirne i najlonske kesice možete kupiti pakovanje, na bilo kojoj pijaci. Najlonske 100 kom koštaju 40 dinara, one najmanje, kao za apoteku.
*Imaju kese malo boljeg kvaliteta na koje možete odštampati svoju reklamu.
-Platnene ukrasne možete kupiti kod kineza, a možete ih čak i sašiti, cena im se kreće od 15-25 dinara.



-cena kutijica zavisi od materijala. One od tvrđeg materijala koštaju od 50-200 din, a one od običnijeg materijala koštaju od 7 din,pa naviše.
*Ja ovde nabavljam moje kutijice- Kartonska ambalaža
Jeste da su obične, ali ja ih ukrašavam sa satenskim trakama.




*Kutijice možete i sami napraviti, na ovom blogu možete naći par saveta. Jedan hamer papir dimenzija 70x100cm košta 70-120 din.
-vizitkarte 100 kom u koštaju od 300 din pa naviše, zavisi da li su kolor ili samo jedna boja na beloj podlozi.

Eto tako, vi se preračunajte, da li vredi da ulažete u svoj identitet ili ne.

9 коментара:

  1. Odličan tekst , Biljo pogodila si sustinu . Dosta izlagaca ne vodi racuna o pakovanju i to je stvarno velika greska. Nije potrebno previse ulaganja da svaki proizvod dobije lični pečat a ja sam prva ta koja cuva pakovanje koje mi se dopalo zato sto je mastovito ili elegantno ... Kesice , trakice , suvi cvetici , platneni cvetici sve to moze da posluzi da proizvod dobije na vrednostia nije preskupo . Treba samo malo razmisliti i u akciju.

    ОдговориИзбриши
  2. Наравно лепо паковање производа је јако битно и за стварање свог бренда.
    Још једна тачка, по мени, битно је да паковање буде у стилу производа.

    Ево пример мог паковања у папирне кесе: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=251965451503280&set=pu.160442267322266&type=1&theater

    поздрав и пиши још.

    ОдговориИзбриши
  3. Slažem se da je pakovanje jako važno, ali ako nemamo privlačan proizvod, pakovanje će ostati neupotrebljeno.
    Drago mi je što si ti tako aktivna i želim ti puno, puno uspeha na svim poljima.
    Hvala ti za ovaj jako koristan teks i korisne linkove.

    ОдговориИзбриши
  4. apsolutno se slažem. volim lijepu ambalažu! naravno, loš proizvod koji je lijepo upakiran ne prolazi, ali dobar proizvod mora imati i jednako dobro pakiranje! :)

    ОдговориИзбриши
  5. U potpunosti se slažem s tobom. Nekad i ambalaža prodaje sam proizvod. :)))

    ОдговориИзбриши
  6. Od onih sam koji se "lepe" na pakovanje... sav nakit čuvam u originalnoj ambalaži (ukoliko je ona postojala), cipele mi stoje u špajzu koji adaptiran u cipelarnik i to u originalnim kutijama... i poklone volim, ne zbog njih samih, već zbog pakovanja :) ima nešto lepo u tom šarenom ili elegantnom paketiću :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Bravo! Još ako znaš gde mogu nabaviti kutije većih dimenzija ,vodim te na piće! :)))

    ОдговориИзбриши
  8. Odličan tekst i sve si u pravu. To je malo dodatnog novca i truda, a mislim da se dobija mnogo više!

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdrav za tebe i pohvale za sadrzaj bloga! Morala sam da prokomentarisem ovaj post, jer sam i sama zagovornik teze da je pakovanje vaznije od samog poklona! Pored toga sto govori o nama samima, pokazuje i paznju, ljubav koja se (ne)poklanja. Zato mi je draze ceo dan pakovati poklon i praviti cestitku, nego bazati po gradu u potrazi za "vec vidjenim".

    ОдговориИзбриши