петак, 18. фебруар 2011.

Savremeni rusinski nakit

Ideja

Odgovorno tvrdim, da najbolje ideje dolaze sasvim slučajno. Tako je i sve ovo nastalo. Dok sam letos sedela sa redaktorom časopisa MAK i dogovarala neki drugi projekat, došli smo na ideju da jednom uradimo neku seriju nakita koja bi išla kao poklon uz časopis. Ali šta bi moglo biti interesantno, kakav nakit? I onda smo došli na ideju da napravim nakit sa rusinskom šarom. Ideja mi se mnogo svidela jer do sada nikada nije tako nešto urađeno.

Priprema

Prvo sam morala dobro da proučim sve šare, koje boje su se ranije koristile, sve da nacrtam i spremim...Oko šara mi je pomogla i jedna poznanica, koja mi je nacrtala par primera, ali ja nisam bila zadovoljna jer to nije bilo to što sam zamislila. Slikala sam stare stolnjake sa šarama i nacrtala ih na kompjuteru, napravila pečat od tih šara.Bio je to dugotrajan proces pripreme.
A onda sledi onaj glavni deo:
Sve ukupno je trebalo da napravim 400 komada nakita ( minđuše, ogrlice, broševi, privesci i prstenje ). Moram priznati da nije bilo lako. A kada me pitaju koliko mi je vremena bilo potrebno, ne znam šta tačno da odgovorim. Ajde idemo ovako: 5kg beolina, 25 m lanca, 50 pari udica, 50 osnova za prsten...
Pravljenje, pečenje, šmirglanje, patiniranje ( jedne strane, druge boje, druge strane ), šmirglanje, doterivanje, lakiranje, sklapanje i montiranje, pakovanje u kesice. I sve to puta 400. :)

Rezultati

Časopis je izašao, došao do ljudi, i moram priznati da stižu samo pozitivne reakcije od ljudi, izgleda da im se baš svidelo. I baš mi je drago. :D

















4 коментара:

  1. Bravo za tebe!!! Trud se isplatio, a isplatit će se i u budućnosti...sigurna sam da će prepoznati ljepotu tvog nakita! Meni se jako sviđa pogotovo u crveno-bijeli :))))
    Lp

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično! Veliki trud, ali rezultat je prelijepi nakit!! Čestitke

    ОдговориИзбриши
  3. Nakit je božanstven!!! Svaka čast na trudu i ideji, potpuno si oživela narodne motive u najboljem svetlu :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno je dobar nakit i stvarno tezak posao... Svaka ti cast!!! Vredelo je : )

    ОдговориИзбриши