недеља, 8. август 2010.

Kako sami da napravite svećnjak

...veoma lako. Ako ste kreativni, imate malo vremena i ideja, zašto ne bi napravili sami svećnjak kod kuće. Evo malog objašnjenja i par slika. Sve što vam je potrebno to je:

1. KALUP, to ne mora biti pravi kalup za svećnjak, možete iskoristiti bilo šta što nađete kod kuće, staru modlu od kolača, plastičnu čašu, čak i tetrapak od jogurta ili mleka. Bitno je da je plastično i da može da posluži kao kalup za svećnjak.



2. GIPS, voda, neka stara posuda u kojoj ćete napraviti smesu, i neka stara varijača za mešanje, i jedna plastična čaša od jogurta.



To je to. Sve to imate kod kuće, samo treba da kupite gips, koji po farbarama košta nekih 60 din za 2 kg.

Savet 1: U neku malu posudicu nastružite malo sapuna, sipajte u to malo vode, razmutite i četkicom namažite kalup. Zbog tog namaza svećnjak će lakše ispasti iz kalupa. Smesu možete sačuvati i iskoristiti više puta. Samo pre svake upotrebe-promešati.

*U posudu sipajte gips ( ja sipam odprilike 6 kašika gisa za moj kalup ), a zatim sipajte vodu, neprestano mešajući i pazeći da se ne prave grudvice.





Savet 2: Uvek sipajte vodu u gips, a ne obrnuto.





*Kada ste dobro izmešali, sipajte u kalup. Smesa treba da bude odprilike gustine kao za palačinke. Kada sipate smesu u kalup,malo prodrmajte kalup. U čašu od jogurta sipajte malo vode (1/3 čaše) i dok je još svež gips stavite u sredinu kalupa na neku određenu dubinu. Na taj način ćemo dobiti otvor za sveću.




Savet 3: Pazite da ne sipate previše vode u smesu jer će onda svećnjak biti krt i postoji mogućnost da će se slomiti.

*Ostavite da odstoji jedno pola sata. Kada se gips stvrdne, izvadite svećnjak iz kalupa. Ostavite da se suši jedno dan-dva. Sve zavisi kakvo je vreme napolju. Ako je toplo i sunčano, osuši se baš brzo,a ako je napolju hladno treba mu malo vremena. Ja uglavnom sve prirodno sušim. Svećnjake poređam na dasku i ostavim ih napolju na suncu. Ako vam se žuri možete ih staviti i u rernu na neku nižu temperaturu na neko određeno vreme.

* Kad se svećnjak osuši ( to ćete videti po tome što je bele boje i mnogo je lakši od tek izlivenog) dolazi na red sređivanje. Ja prvo malo sredim ivice skalperom, ostružem neravnine, gde je potrebno upotrebim i neku grublju šmirglu.

*Kada ste to sredili na red dolazi farbanje i ukrašavanje. E tu vam puštam mašti na volju. Možete koristiti akrilne boje, tempere, auto-lak, za ukrašavanje razne glitere, šljokice...ako ste farbali akrilnim bojama ili temperama, svećnjak morate i prelakirati.

Savet 4: Obavezno ofarbajte i donji deo svećnjaka da vam ne bi ostajali beli tragovi na stolnjaku.

Ja sam za ovu priliku izabrala auto lak jer se najbrže suši.



EXTRA savet: Najbolje bi bilo da ceo postupak izvedete napolju, jer ovo baš i nije najčistiji postupak.

Isprobajte,pa mi obavezno javite da li ste uspeli.

4 коментара:

  1. Savrsen tutorijal... Lepo od tebe sto si ovo podelila sa nama... :)
    Zaista se nadam da cu uskoro pokusati napraviti ovako nesto slicno...

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala! <3
    Svakako isprobaj,pa javi kako je ispalo.

    Bice jos nekih tutorijala,samo treba da ih uslikam. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман25. март 2011. 11:05

    Feomenalno, jedva cekam da stignem kuci. Hvala ljudima koji zele da podele svoja znanja sa drugima. ;)))

    ОдговориИзбриши
  4. svaka cast na ideji i na deljenju iste. hvala najlepse

    ОдговориИзбриши