субота, 28. август 2010.

Običan-neobičan nakit

Još pre par meseci je moja mama u nekom časopisu našla model narukvice koja je bila napravljena od ziherica, njoj se to toliko svidelo da je nabavila sav potreban materijal, i napravila par komada. Ok je to meni izgledalo, ali ja to ne bih nosila, međutim, primetila sam da su svi oduševljeni sa narukvicom i sa samom idejom. Ideja mi je ok, ali narukvica baš i ne, i tako ja krenem pre neko veće da tražim još neki nakit od ziherica. Našla sam baš mnogo ideja, šta se sve može praviti od njih. Evo par komada onoga što sam napravila, dok čekam da mi stignu ziherice raznih veličina.

Narukvice:





Za izradu jedne ovakve narukvice potrebno je 75-80 komada ziherica i mnoooogo strpljenja. :)



Ogrlice:





Minđuše:





недеља, 22. август 2010.

MAKEOVER-pokušaj prvi

Odavno imam poveću drvenu kutiju, koju sam u nedostatku ideja (ili trenutne lenjosti) ofarbala u crno. Imala je ona svoju namenu, ali uvek joj je nešto nedostajalo-neki detalj. Da ne bi stajala na zemlji dodala sam joj nogare, pa mi je stajala kao polica u dnevnom boravku. Pre nekog vremena sam gledala neki sjajan tutorijal i, baš mi se svidelo kako su iskoristili čipku. I tako je od tad prošlo mnogo vremena, kada mi je sinula ideja, pa zašto to ukrašavanje ne bih iskoritila na mojoj kutiji, da malo razbijem tu crninu. I tako je nastao ovaj makeover.

Kutija je izgledala ovako



Evo šta sam koristila od materijala:

1.auto lak u beloj boji ( 260 din )
2.papirna traka ( 50 din u farbarama )
3.šustiklica ( 30 din ) i neki mali stolnjak ( 100 din ) koje sam kupila na pijaci.
4.Malo vremena. Meni nije trebalo toliko vremena jer sam već imala spremljenu površinu za ukrašavanje.

Savet: Ne mora to biti neki heklani stolnjak, na pijaci ima onih sintetičkih stolnjaka i šustikli, može poslužiti čak i neka stara zavesa, neka čipka...samo je bitno da ima neki detalj na sebi da bi ste dobili što lepšu "sliku".

Postupak je veoma jednostavan: Na spremljenu površinu, na prednju stranu kutije, papirnom trakom sam zalepila stolnjak, pri tom pazeći da bude dobro zategnut.





Uzela sam sprej (auto lak), dobro ga promućkala i našpricala preko zalepljenog stolnjaka. Posle par minuta skinula sam stoljnjak i ostala je ova lepa šara.




Postupak sam ponovila i na bočnim stranama.




I to je to. Jednostavno je zar ne? Ovako izgleda kad je sve gotovo.

петак, 13. август 2010.

Muški nakit

Od kad pravim nakit nikada nisam imala ništa za dečake, a odavno me pitaju da li imam. E pa sada konačno imam. :) Inspirisala me je jedna ogrlica koju sam videla na nekom dečku. I ajd da napravim nešto slično. Rezultat toga je ova ogrlica.



Kao što i uvek bude, kad krenem da pravim nešto uvek pravim više komada, tako je bilo i ovaj put. Valjda jedna ideja vodi do druge. Tako nekako je nastala cela kolekcija koju sam nazvala " Stone & feather ". Radi se o ženskom i muškom nakitu.









Napravila sam i jedan komplet. U pitanju su ogrlice-Za nju i Za njega.



Za sada toliko, ali planiram da pravim još komada na tu temu...

недеља, 8. август 2010.

Kako sami da napravite svećnjak

...veoma lako. Ako ste kreativni, imate malo vremena i ideja, zašto ne bi napravili sami svećnjak kod kuće. Evo malog objašnjenja i par slika. Sve što vam je potrebno to je:

1. KALUP, to ne mora biti pravi kalup za svećnjak, možete iskoristiti bilo šta što nađete kod kuće, staru modlu od kolača, plastičnu čašu, čak i tetrapak od jogurta ili mleka. Bitno je da je plastično i da može da posluži kao kalup za svećnjak.



2. GIPS, voda, neka stara posuda u kojoj ćete napraviti smesu, i neka stara varijača za mešanje, i jedna plastična čaša od jogurta.



To je to. Sve to imate kod kuće, samo treba da kupite gips, koji po farbarama košta nekih 60 din za 2 kg.

Savet 1: U neku malu posudicu nastružite malo sapuna, sipajte u to malo vode, razmutite i četkicom namažite kalup. Zbog tog namaza svećnjak će lakše ispasti iz kalupa. Smesu možete sačuvati i iskoristiti više puta. Samo pre svake upotrebe-promešati.

*U posudu sipajte gips ( ja sipam odprilike 6 kašika gisa za moj kalup ), a zatim sipajte vodu, neprestano mešajući i pazeći da se ne prave grudvice.





Savet 2: Uvek sipajte vodu u gips, a ne obrnuto.





*Kada ste dobro izmešali, sipajte u kalup. Smesa treba da bude odprilike gustine kao za palačinke. Kada sipate smesu u kalup,malo prodrmajte kalup. U čašu od jogurta sipajte malo vode (1/3 čaše) i dok je još svež gips stavite u sredinu kalupa na neku određenu dubinu. Na taj način ćemo dobiti otvor za sveću.




Savet 3: Pazite da ne sipate previše vode u smesu jer će onda svećnjak biti krt i postoji mogućnost da će se slomiti.

*Ostavite da odstoji jedno pola sata. Kada se gips stvrdne, izvadite svećnjak iz kalupa. Ostavite da se suši jedno dan-dva. Sve zavisi kakvo je vreme napolju. Ako je toplo i sunčano, osuši se baš brzo,a ako je napolju hladno treba mu malo vremena. Ja uglavnom sve prirodno sušim. Svećnjake poređam na dasku i ostavim ih napolju na suncu. Ako vam se žuri možete ih staviti i u rernu na neku nižu temperaturu na neko određeno vreme.

* Kad se svećnjak osuši ( to ćete videti po tome što je bele boje i mnogo je lakši od tek izlivenog) dolazi na red sređivanje. Ja prvo malo sredim ivice skalperom, ostružem neravnine, gde je potrebno upotrebim i neku grublju šmirglu.

*Kada ste to sredili na red dolazi farbanje i ukrašavanje. E tu vam puštam mašti na volju. Možete koristiti akrilne boje, tempere, auto-lak, za ukrašavanje razne glitere, šljokice...ako ste farbali akrilnim bojama ili temperama, svećnjak morate i prelakirati.

Savet 4: Obavezno ofarbajte i donji deo svećnjaka da vam ne bi ostajali beli tragovi na stolnjaku.

Ja sam za ovu priliku izabrala auto lak jer se najbrže suši.



EXTRA savet: Najbolje bi bilo da ceo postupak izvedete napolju, jer ovo baš i nije najčistiji postupak.

Isprobajte,pa mi obavezno javite da li ste uspeli.

уторак, 3. август 2010.

Nešto novo!

Do sada sam radila samo neke jednostavne stvari, bez previše detalja,ali pre neko veće me uhvatilo neko "ludilo" pa sam pravila neke sitne detalje. Iako sam mislila da to nije za mene i da nikad neću imati strpljenja za tako nešto, ipak sam napravila par stvarčica, i baš sam zadovoljna.

Prvo sam pravila tortice-priveske za mobilni:









Evo još nekih privezaka:













A onda su na red došle i ovčice. Inspiracija mi je bio prstenak koji sam dobila od drage Angeline. Moja verzija ovčica,u pitanju je broš: